Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Κάλεσμα αγώνα της ΕΑΑΚ Πάτρας

Κάλεσμα αγώνα ΕΑΑΚ Πάτρας
Ενάντια σε ΕΕ – ΝΑΤΟ και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από νέες επιθετικές κινήσεις, τόσο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ όσο και από τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις, και με την εγκαθίδρυση φασιστικών καθεστώτων που δε διστάζουν να αιματοκυλήσουν ολόκληρους λαούς και χώρες στο όνομα γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Στα πλαίσια που θέτει η ΕΕ, στην καλύτερη ζητά φτηνό εργατικό δυναμικό συμπιέζοντας προς τα κάτω τον κόσμο της εργασίας, ενώ στη χειρότερη υψώνει φράχτες και δολοφονεί. Η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο δε συγκρούεται με την ΕΕ και το Δουβλίνο 2, οξύνοντας τις αντίξοες συνθήκες που ζουν οι άνθρωποι αυτοί, αλλά αντιθέτως βάζει πλάτες και ενισχύει τις πολιτικές αυτές.
Σε αυτό το τοπίο, φωτεινά παραδείγματα αντίστασης των λαών αποτελούν ο απελευθερωτικός αγώνας του κουρδικού λαού απέναντι σε Τουρκία και ISIS , αλλά και ο αντιφασιστικός αγώνας που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία.
ΟΧΙ αντίστασης – ΝΑΙ υποταγής
Μέσα σε όλα αυτά φαίνεται σαν να έχει περάσει καιρός και όμως πάνε μόνο τρεις μήνες. Τρεις μήνες από το ταξικό ΟΧΙ του λαού και της νεολαίας στις 5 του Ιούλη, κόντρα στην τρομοκρατία των μίντια, των εργοδοτών και των καθεστωτικών κομμάτων. Τρεις μήνες από όταν ο κόσμος της εργασίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, απέναντι στην επίθεση των τελευταίων χρόνων, απέναντι σε κυβερνήσεις ΕΕ και ΔΝΤ. Το ΟΧΙ που άγγιξε το ποσοστό του 62% συμπύκνωσε πέντε χρόνια αγώνων ενάντια στις πολιτικές της κοινωνικής καταστροφής, αψηφώντας το μονόδρομο λιτότητας που επέβαλλαν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ και κυρίαρχο ρόλο σε αυτό έπαιξαν τα πιο πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας.
Η ίδια η νεολαία, αντιλαμβανόμενη το δυσοίωνο μέλλον που της ετοιμάζουν, αρνήθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία ένα ακόμα μνημόνιο. Έτσι το μεγαλειώδες ΟΧΙ του λαού μετατράπηκε σε ένα ταπεινωτικό ΝΑΙ, γεγονός που σηματοδότησε μια τεράστια ήττα για τον ελληνικό λαό και έσπειρε την απογοήτευση στους κόλπους του. Με αυτόν τον τρόπο έρχεται ένα μνημόνιο από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία εγγυάται την εφαρμογή του από μία νεοεκλεγμένη και κατά 95% μνημονιακή βουλή, δίνοντας όρκους πίστης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ένα μνημόνιο, το οποίο διαψεύδει κάθε προσδοκία για φιλολαϊκή διαχείριση μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ.
Το τρίτο μνημόνιο είναι και το χειρότερο;
Ναι είναι! Γιατί φέρνει περαιτέρω κόψιμο μισθών και συντάξεων στο ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, ενώ ταυτόχρονα εντείνει την ανεργία, τους μισθούς χαρτζιλίκι, τα κύματα σύγχρονης μετανάστευσης, την εργασιακή περιπλάνηση και την επισφάλεια που βιώνει η σημερινή νεολαία. Προφανώς λοιπόν μας φταίνε όλα αυτά, και πάνω από όλα μας φταίει η συνολική υποβάθμιση της ζωής μας, και μας φταίει ένα μέλλον που υποθηκεύει τα όνειρά μας. Γι’ αυτό, απαντήσαμε και απαντάμε ΟΧΙ.
Με τις παρακαταθήκες του χθες, να σχεδιάσουμε το αύριο για την ανατροπή παλιών και νέων μνημονίων
Η εφαρμογή του μνημονίου συνιστά εύθραυστη τη συναίνεση που επιδιώκεται καθώς τα μέτρα λιτότητας δημιουργούν νέες συνθήκες επανεμφάνισης του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο. Με τους εφαρμοστικούς του νόμους να είναι προ των πυλών, ο λαός και η νεολαία που ψήφισαν ΟΧΙ κόντρα στις απειλές και την τρομοκρατία καλούνται, σπάζοντας την ανάθεση και την αναμονή, να ανασυγκροτηθούν, να ξαναβγούν επιθετικά στο δρόμο, να μετατρέψουν το ΟΧΙ σε μαζικούς, συλλογικούς, ανυποχώρητους αγώνες και να ανοίξουν ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, την ΕΕ και την πολιτική τους. Σε ένα τοπίο λιτότητας, ανεργίας, εργασιακού μεσαίωνα και απογοήτευσης για το σύνολο της νεολαίας, από τους μαθητές και τους φοιτητές μέχρι και τους νέους εργαζόμενους, η νεολαία είναι αυτή που καλείται να παίξει ρόλο πυροδότη ευρύτερων εξελίξεων και αντιστάσεων και να δείξει ότι η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες. Να συγκροτηθεί σε κίνημα αμφισβήτησης και ανυπακοής, οργανικό κομμάτι του ευρύτερου λαϊκού και εργατικού κινήματος σε ρήξη με μνημόνιο, χρέος, ευρώ – ΕΕ, φασισμό και ψηλαφώντας ένα δρόμο χωρίς αυτά.
Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο φόντο του νέου μνημονίου
Σε αυτό το τοπίο, η τριτοβαθμια εκπαίδευση σίγουρα δε μένει ανεπηρέαστη και με το 3ο μνημόνιο, η επίθεση που δέχεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η συνέχεια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, σε πλήρη σύμπλευση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ (βλ. εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και Μπολόνια), θα έρθει να προωθηθεί με τον πιο βίαιο τρόπο. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο της αξιολόγησης και με την γιγάντωση της υποχρηματοδότησης, έχει ως στόχο τη περαιτέρω σύνδεση του πανεπιστημίου με τις ανάγκες της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, ήδη από την αρχή της χρονιάς, βλέπουμε εστίες να αδυνατούν να λειτουργήσουν και να κλείνουν,πανεπιστήμια και ΤΕΙ να δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τα λειτουργικά τους έξοδα (τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και υποδομές), που αναπόφευκτα οδηγεί σε απότομη συνένωση τμημάτων με ένα Σχέδιο Αθηνά και ταυτόχρονα στην ένταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία εμφανίζεται ως επιτακτική ανάγκη. Πέρα από τα παραπάνω, οι αλλαγές (προγράμματα σπουδών, όριο δήλωσης μαθημάτων, μέτρα εντατικοποίησης κλπ) προωθούνται επίσης ανά τμήματα και ιδρύματα ετεροχρονισμένα. Βασικοί εγγυητές αυτής της διαδικασίας, είναι οι επιμέρους διοικήσεις, οι σύγκλητοι, οι πρυτάνεις και οι καθηγητές.
Τα παραπάνω έχουν τον εξής σκοπό:
·         Το τσάκισμα των πτυχίων και της εργασιακής προοπτικής
Αυτό έρχεται να διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο εργαζομένου, φτηνού, ευέλικτου και αναλώσιμου, ο οποίος θα είναι σε ένα συνεχές κυνήγι δεξιοτήτων και επανακατάρτισης, χωρίς συλλογικές διεκδικήσεις και αναπαραστάσεις, που θα έρθει να δέσει γάντι με τις νέες άθλιες συνθήκες εργασίας.
·         Τη διάλυση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου και την ένταση της επιχειρηματικής του λειτουργίας.
Με την αξιολόγηση και την υποχρηματοδότηση εγκαθιδρύονται ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα οποία έρχονται να διαμορφώσουν το πρόγραμμα σπουδών και την έρευνα, ώστε να είναι προσανατολισμένα στην παραγωγή καινοτομίας και πατέντας, προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Επιπλέον το κόστος φοίτησης πέφτει στις πλάτες των φοιτητών, αποκλείοντας κόσμο από το πανεπιστήμιο και ειδικότερα τα παιδιά των φτωχών, λαϊκών οικογενειών.
·         Την ιδεολογική πειθάρχηση και την εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών.
Δημιουργούνται εκείνοι οι φοιτητές με στόχο σαν αυριανοί εργαζόμενοι να υπακούν και να συμμορφώνονται στη τρομοκρατία και την καταπίεση του εκάστοτε εργοδότη, που θα ανταποκρίνονται στα ξεχειλωμένα ωράρια, μαθαίνοντας μέσα από την εντατικοποίηση των σπουδών τους.
Το φοιτητικό κίνημα μπροστά σε νέες προκλήσεις
Στην προσπάθεια να ψηλαφίσουμε αυτόν τον άλλο δρόμο, το φοιτητικό κίνημα οφείλει να παίξει κομβικό ρόλο. Σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες του προηγούμενου διαστήματος, το φοιτητικό κίνημα όρθωσε αποφασιστικά το ανάστημά του. Έτσι και σήμερα, το φοιτητικό κίνημα καλείται να απαντήσει στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, στην υποχρηματοδότηση, στην αξιολόγηση και συνολικά στο νέο μνημόνιο που εγκαθιδρύει ένα μέλλον με πολύ δύσκολες συνθήκες ζωής και εργασίας.
Η απάντηση αυτή όμως, θα έρθει μόνο μέσα από ένα φοιτητικό κίνημα, που με όχημα τους οργανωμένους φοιτητικούς συλλόγους, όπλο επιβολής των αναγκών των φοιτητών , θα παλέψει μαζί με το σύνολο του λαικού και νεολαιίστικου κινήματος για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ.  Δεν κάνουμε πίσω, από την διεκδίκηση για πλήρη κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία, για την ύπαρξη καθηγητικού προσωπικού και εργαζομένων, για φοιτητική μέριμνα για όλους δωρεάν, κόντρα στο ξεπούλημα πλευρών της, κόντρα σε κάθε αποκλεισμό ώστε κανείς συμφοιτητής μας να μην παρατήσει τις σπουδές τους. Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα στην υπονόμευση των πτυχίων μας. Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στην πλήρη κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα απένατι στην ολοένα εντεινόμενη εντατικοποίηση. Δεν θα αποδεχτούμε κανέναν εργασιακό μεσαίωνα αλλά θα παλέψουμε με νεολαιίστικο στίγμα για ένα αξιοπρεπές μέλλον.
Με την ΕΑΑΚ!
Σε όλα τα παραπάνω, θα προσπαθήσει να συμβάλει η ΕΑΑΚ. Αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής, θα προσπαθήσει να συμβάλει στην υπόθεση της συνολικής ανατροπής. Η υπόθεση αυτή αποκτά πιο αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά, καθώς από την πρώτη θητεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αναδείχθηκε με τον πιο καθαρό τρόπο, πως η αντιμνημονιακή πάλη, πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένη με ένα αντικυβερνητικό, αντι – ΕΕ, αντιφασιστικό, αντιαναδιαρθρωτικό και  αντιδιαχειριστικό στίγμα, αλλιώς καταλήγει στην ενσωμάτωση και την υποταγή. Έτσι, λοιπόν, η ΕΑΑΚ θα συνεχίσει τον αγώνα απέναντι στη κυβέρνηση, την ΕΕ και την πολιτική τους, μακριά από λογικές συνδιαλλαγής και συνδιαχείρησης. Στην βάση αυτή καλούμε κάθε αριστερό αγωνιστή φοιτητή και συλλογικότητα , με κεκτημένο, κυρίαρχο και καθοριστικό όρο την κοινή δράση στο κίνημα, τη συμφωνία στις παραπάνω κατευθύνσεις και την πολιτική ζύμωση στα μέτωπα πάλης  με σκοπό την ένταξη τους στην Ε.Α.Α.Κ.
Με την ΕΑΑΚ, λοιπόν, που πρεσβεύει μια Αριστερά:
Ανεξάρτητη από την αστική πολιτική και την κυρίαρχη ιδεολογία.
Ασυμβίβαστη, καθώς δεν αρκείται στο ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει ο κάθε διαχειριστής, αλλά είναι ανυποχώρητη στο σύνολο των διεκδικήσεών της!
Επαναστατική, γιατί θα συνεχίσει με επιμονή και υπομονή να συγκρούεται και να έρχεται σε ρήξη με το ευρώ, την ΕΕ, το χρέος, δημιουργώντας ρήγματα και ψηλαφώντας το δρόμο της συνολικής ανατροπής.
Μετωπική, γιατί θα προσπαθήσει να εκφράσει όλες εκείνες τις φωνές αμφισβήτησης στο εσωτερικό των πανεπιστημίων, στην προσπάθεια οικοδόμησης μια άλλης αριστεράς!


Ε.Α.Α.Κ. Πάτρας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ