Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Ολοι στις γενικές συνελεύσεις!

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
 Ζούμε σε εποχές βάρβαρες, μα συνάμα ενδιαφέρουσες. Σε εποχές που για την νεολαία το μέλλον φαντάζει μαύρο και φρικιαστικό, μα ταυτόχρονα μπορεί και φαντάζεται, ονειρεύεται, διεκδικεί ένα άλλο μέλλον. Σε εποχές που ο αγωνιζόμενος λαός, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κρίση αυτή του συστήματος είναι βαθιά και δεν είναι δικιά τους, έχουν βροντοφωνάξει πως οι ανάγκες τους δεν χωράνε μέσα σε αυτά τα πλαίσια, έχουν μιλήσει για έναν άλλο δρόμο υπέρ του λαού. Σε εποχές όπου αυτοί που μιλάγαν εξ’ ονόματος του λαού, των εργαζομένων, τους φοράνε την σκληρότερη κρεμάλα. Εκεί όπου το συντριπτικό 61% ΟΧΙ του ελληνικού λαού
(με αντίστοιχο 75% στη νεολαία), εν μία νυκτί μετατρέπεται από την κυβέρνηση, την ΕΕ, και τους εντολείς τους, την οικονομική ελίτ, σε ΝΑΙ υποταγής, σε ΝΑΙ στην υπογραφή του 3ου, και πιο βάρβαρου Μνημονίου που έχει γνωρίσει αυτός ο τόπος.  Ένα μνημόνιο με σκοπό ίδιο με τα προηγούμενα, το τσάκισμα των πολλών, των λαϊκών στρωμάτων, της εργατικής τάξης, έτσι ώστε ο πλούτος να συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων, των ομίλων, των τραπεζιτών, των πολυεθνικών.

 Έτσι βλέπουμε μια ολομέτωπη επίθεση να ενορχηστρώνεται από το καλοκαίρι αλλά και αυτή τη στιγμή μπροστά μας, με “Μαέστρους” την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (2η φορά αριστερά), την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, διεθνείς οργανισμούς (π.χ. ΟΟΣΑ). Επίθεση που “μεταρρυθμίζει” το ασφαλιστικό για να ΤΣΑΚΙΣΕΙ τους μικροσυνταξιούχους. Επίθεση που “μεταρρυθμίζει” τον κώδικα πολιτικής δικονομίας για να ΞΕΣΠΙΤΩΣΕΙ χιλιάδες οικογένειες. Επίθεση που ιδιωτικοποιεί, ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ όλο τον πλούτο αυτού του τόπου τα λιμάνια, τα τρένα, τα αεροδρόμια (...και ο κατάλογος είναι τεράστιος) σε επιχειρήσεις-κοράκια για μια χούφτα ευρώ. Επίθεση που επιβάλλει έναν ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ για τη νεολαία με την αυξανόμενη ανεργία να βαράει κόκκινο, με τα 5μηνα προγράμματα ΟΑΕΔ- Voucher των 300 και 400 ευρω, να γίνονται πλέον καθεστώς εργασίας.

Λεφτα για την παδεια δεν υπαρχουν

  Μας το ειπε και η ιδια η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Σια Αναγνωστοπούλου την Πεμπτη29/10 που ηρθε στο ΤΕΙ μας,άλλωστε στα πλαίσια του 3ου μνημονίου έρχονται μια σειρά αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα σε εμάς εδώ στα ΤΕΙ. Ήδη το Υπουργείο εξήγγειλε νέο σχέδιο ΑΘΗΝΑ με το οποίο στοχεύουν να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ  (Οικονομικός Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης), απαιτήσεις που ορίζουν ακριβώς πως οι σχολές μας πρέπει να είναι πεδία επενδύσεων και κερδοφορίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και πως πρέπει να κλείσουν και να συγχωνευτούν ανάλογα με το τι κέρδος προσφέρουν. Ένα νέο σχέδιο Αθηνά που στις εξαγγελίες μιλάει για νέο κύμα υποχρηματοδότησης,οικονομικής ασφυξίας και φυσικά το προφανές,οτι όποια σχολή δεν είναι «χρήσιμη» γι’αυτους θα καταργείτε ή θα συγχωνεύεται(όπως έγινε και στο προηγούμενο Σχέδιο Αθηνά).
Εδώ και 5 χρόνια τα ΤΕΙ έχουν μπει σε μια τροχιά υποχρηματοδότησης, απαξίωσης και διάλυσης τους είτε αυτό ονομάζεται ελλιπές προσωπικο-εξοπλισμός είτε ανύπαρκτη μέριμνα είτε έρευνα και γνώση που ξεπουλιέται για να κερδίζουν οι λίγοι. Τη στιγμή που ο προϋπολογισμός δεν φτάνει ούτε για τις δαπάνες σε ρεύμα του ΤΕΙ ο σκοπός είναι τα ΤΕΙ αφενός να καταργηθούν ή να μετεξελιχθούν σε εξειδικευμένα ΙΕΚ ώστε να παράγουν κατάλληλους εργαζόμενους ή αφετέρου να πραγματοποιηθεί το σχέδιο της επιχειρηματικής ανασυγκρότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Τι σημαινει πρακτικά αυτό;

ότι σύμφωνα και με τις οδηγίες της ΕΕ για να αντέξει οικονομικά ένα Ίδρυμα πρέπει να πάρει τα νέα ΕΣΠΑ και για να πάρει τις νέες επιχορηγήσεις απαραίτητος όρος είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να συμμετέχουν σε αυτά. Αυτό σημαίνει έρευνα για το κέρδος και τις ανάγκες της αγοράς, σημαίνει πλήρη ιδιωτικοποίηση της σίτισης, της στέγασης  και υπηρεσιών του πανεπιστημίου όπως η ασφάλεια, σημαίνει απλήρωτοι φοιτητές που εκπονούν πτυχιακές εργασίες βάση των αναγκών της επιχείρησης. Σημαίνει απολύσεις στο προσωπικό. Σημαίνει ανύπαρκτες εστίες και ταρίφα στη μέριμνα, σημαίνει δίδακτρα και φοιτητικά δάνεια. Σημαίνει ότι όλα τα χρήματα που εμείς και οι οικογένειες μας δίνουμε για ποιοτική μόρφωση και σπουδές με βάση τις ανάγκες μας δε θα καταλήξουν ποτέ σε εμάς μα θα στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Στην ουσία θα μιλάμε για εργαζομένους πολλών διαφορετικών ταχυτήτων και για την δημιουργία απόφοιτων ελλείπων γνώσεων, αναλώσιμων και ημιμαθών, που μια ζωή θα τρέχουν για σεμινάρια και μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Πατρας

 Έχουμε ελλείψεις προσωπικού, άρα υπάρχουν πολυάριθμα τμήματα με λίστες αναμονής ατελειωτες και καθηγητές που δουλεύουν σχεδόν δωρεάν  .Παράλληλα σε όλα αυτά έρχεται και το πρόβλημα της εντατικοποίησης να μας βάλει νέα εμπόδια. Είτε με το όριο δήλωσης μαθημάτων είτε με τις υποχρεωτικές αλυσίδες οι ρυθμοί που σπουδάζουμε γίνονται όλο και πιο ασφυχτικοί και μας κάνουν να σκύβουμε το κεφάλι και να στρεφόμαστε στον ατομικό δρόμο μπας και επιβιώσουμε και αν τα καταφέρουμε να πάρουμε πτυχίο(ή να ξενοικιάσουμε σε πρώτη φάση) οσο πιο γρήγορα γινεται.
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση δημιουργούνται ταξικοί φραγμοί. Δηλαδή οι δυσκολίες αυτές κάνουν αδύνατη την φοίτηση σε όσους από εμάς έχουν οικονομικό πρόβλημα  και αρκετά δύσκολη σε όσους από εμάς εργάζονται που εν τέλει αν δεν παρατείνουμε τις σπουδές μας αναγκαζόμαστε με όλα αυτά τα ζόρια είτε να τις παρατάμε είτε να καταλήγουμε σε κάποιο ΙΕΚ με ημιειδίκευση και ένα χαρτί για την ανεργία.

Εμέις τώρα τι κάνουμε;μόνος του

 Σε αυτά τα προβλήματα όμως υπάρχει λύση. Μέσα από την γενική μας συνέλευση μπορούμε να πάρουμε θέση για όσα μας αγγίζουν, για τα ζητήματα της σχολής και όλα όσα μας αφορούν. Μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες και την οργανωμένη πάλη μας μπορούμε και εκεί έχουμε την εξουσία και παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας χωρίς να περιμένουμε σωτήρες. Άλλωστε όλες οι κατακτήσεις για δημόσια δωρεάν παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς έχουν κερδηθεί μέσα από αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Ο αγώνας για μόρφωση-δουλειά και δημοκρατικές ελευθερίες στο ύψος των αναγκών μας είναι ο δύσκολος δρόμος αλλά και ο μόνος ελπιδοφόρος!
Ένας δρόμος πλάι σε όσους εργάζονται στον σημερινό μεσαίωνα και βιώνουν όσο κανείς άλλος την εκμετάλλευση, σε όσους απεργούν και βγαίνουν στο δρόμο ενάντια στην ΕΕ, το ΔΝΤ και τα μνημόνια. Πλάι στους ανέργους και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και voucher, σε όσους βιώνουν την εργοδοτική τρομοκρατία και δε βγάζουν άχνα μήπως απολυθούν. Πλάι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σε όλους εκείνους που ο πόλεμος για τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τους αφήνει δίχως στέγη και δουλειά, δίχως ζωή με αξιοπρέπεια. Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια δίνονται στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ να σφάζει λαούς στο όνομα του κέρδους έχουμε κοινό συμφέρον με τους ανθρώπους αυτούς στον αγώνα μας.
Η μάχη ενάντια στην ΕΕ των μνημονίων, του πολέμου, της ανεργίας και της φτώχειας, ενάντια στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ, ενάντια στα μνημόνια και τις επιταγές Κυβέρνησης-ΔΝΤ είναι η μάχη για το μέλλον μας, για μια ζωή με αξιοπρέπεια για μια νεολαία που δε θέλει σωτήρες αλλά μπορεί να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να ζήσει ελεύθερη.

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΣΣΤΕΦ ΤΡΙΤΗ 3/11 ώρα 13:00 ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
ΣΔΟ ΤΡΙΤΗ 3/11 ώρα 13:00 ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΗΣ ΣΔΟ